XXVI Forum Ekonomiczne w Krynicy

W dniach 6-8 września 2016 r. miało miejsce XXVI Forum Ekonomiczne w Krynicy. Ponad 3 tysiące uczestników z 50 krajów w trakcie licznych debat i dyskusji wymieniło swoje poglądy dotyczące oceny aktualnej sytuacji politycznej, gospodarczej i społecznej na świecie.

W ramach paneli poświęconych tematom gospodarczym odbyła się debata z udziałem Prezes KDPW i KDPW_CCP Iwony Sroki pt. „Budowanie długoterminowego kapitału narodowego". Uczestnicy panelu dyskutowali o tym, czy można budować długoterminowy kapitał bez udziału państwa i bez zmian w prawie, jaką rolę powinno odgrywać państwo, a jaką prywatni przedsiębiorcy w tworzeniu kapitału narodowego, czy obecny polski system finansowy sprzyja budowie długoterminowego kapitału?

– W latach 90. i do połowy pierwszej dekady XXI wieku inwestorzy indywidualni i ich kapitał tworzyli wartość dodaną dla wielu przedsiębiorstw, które wówczas debiutowały na warszawskiej giełdzie – przypomniała Iwona Sroka. – Nie były to tylko firmy prywatyzowane przez giełdę. Nawet w latach 90. większość spółek, które wchodziły na parkiet, to były prywatne polskie firmy, które płaciły podatki, tworzyły miejsca pracy i decydowały o wzroście gospodarczym naszego kraju.

Prezes Iwona Sroka zwróciła także uwagę, że obecnie większość oszczędności lokowana jest w bankach. Zaznaczyła, że giełda jest podmiotem najbardziej transparentnym i powinna znaleźć swoje miejsce w planie rozwoju gospodarczego, jako mechanizm transferu tych oszczędności w rzeczywisty kapitał, który będzie wpływał na rozwój gospodarki.

W dyskusji, obok Prezes KDPW i KDPW_CCP udział wzięli także: Witold Słowik - Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Rozwoju, Paweł Borys - Prezes Polskiego Funduszu Rozwoju, Jacek Chwedoruk – Prezes Zarządu Rothschild Polska, Zbigniew Jagiełło - Prezes Zarządu PKO Banku Polskiego. Moderatorem panelu był Paweł Jabłoński - zastępca redaktora naczelnego Rzeczpospolitej.

Relacja z debaty na stronie: www.rp.pl